چرا آموزش پایههای ابتدایی بسیار مهم است؟

اگر میتوانی این مطلب را بخوانی، معلمت اولین کسی است که باید از او تشکر کنی!
بیشک آموزش ابتدایی نقش مهمی در شکلگیری شخصیت فرد در بزرگسالی بازی میکند. در این دوران کودک باید کمکم با زندگی در اجتماع آشنا شود. به همین دلیل ارتباط بین معلم و کودک در این دوران بسیار مهم است و نمیتوان به سادگی از کنار آن گذشت.
از طرفی علاقه فرد به تحصیل، ریشه در دوران دبستان دارد. چه بسیار افرادی که در این دوران به دلیل عوامل مختلف از درس و تحصیل گریزان شدهاند. از این رو آموزش در مقطع ابتدایی باید تا حد امکان لذتبخش باشد.
به همین دلیل میتوان گفت که معلم مقطع ابتدایی باید به معنای واقعی کلمه هنرمند باشد. زیرا او باید علاوه بر تدریس دروس مختلف به کودک، زمینه را برای رشد عاطفی و اجتماعی او مهیا کند.
اهمیت آموزش در دوران ابتدایی
دوران ابتدایی در تمامی نظامهای تحصیلی، مهمترین مقطع تحصیلی به شمار میآید. این دوران زندگی کودک را به معنای واقعی کلمه دگرگون میکند. در این دوران باید استعدادهای عمومی کودک پرورش یابند و استعدادهای خاص او شناسایی شوند. از این رو دوران ابتدایی نقش مهمی در پرورش خلاقیت کودکان و موفقیت آنها در بزرگسالی ایفا میکند.
در مقطع ابتدایی فرد باید علاوه بر یادگیری مهارتهای اساسی خواندن و نوشتن، از نظر جسمانی و ذهنی پرورش یابد. در این دوران است که کودک با زندگی خارج از خانه آشنا میشود و یاد میگیرد خود را با محیط اجتماع تطبیق دهد. به علاوه بسیاری از فضائل اخلاقی و دینی کودکان در همین دوران پرورش مییابند.
اهمیت پرورش ذهنی کودک در مقطع ابتدایی
قسمت اعظم رشد ذهنی و شناختی کودکان در دوران ابتدایی صورت میگیرد. در این دوران سیستم عصبی کودکان که شامل نورونها و سلولهای مغزی است به سرعت رشد کرده و متحول میشود. تواناییهای حسی و ادراکی کودک در این مرحله شروع به رشد میکنند. از این رو آموزش در مقطع ابتدایی به صورت مستقیم بر روی عزت نفس، اعتماد به نفس و دیدگاههای کودک تاثیر میگذارد. به همین دلیل امروزه سعی میشود به جای تکیه بر آموزش خواندن و نوشتن به تنهایی، بر روی پرورش بینش و تخیل کودک کار شود. از این رو آموزش صحیح کودک در مقطع ابتدایی، باعث رشد صحیح شناختی-روانی او میشود.
در اصل آموزش در مقطع ابتدایی بر روی پنج محور اصلی روانی که شامل رفتارگرایی، شناخت گرایی، ساختارگرایی، تجربه گرایی و یادگیری اجتماعی است، استوار است. به همین دلیل آموزش کودک در مقطع ابتدایی باید به رشد مهارتهای شناختی او منجر شود. برخی از مهارتهای ذهنی شناختی که باید در دوران ابتدایی پرورش یابند، عبارتند از:
• توجه پایدار: این قابلیت به مهارت درک موضوعات مختلف از طرق شنوایی، دیداری و فکری اشاره دارد. این قابلیت به کودک کمک میکند تا هر موضوعی را به صورت کامل درک کند و در صورتی که به خوبی پرورش نیابد، اثرات جبرانناپذیری بر زندگی فرد میگذارد.
• بازداری پاسخ: این مهارت به تمرکز فرد بر موضوعات مهم و توانایی اولویتبندی موضوعات اشاره دارد. به عبارت دیگر کودکی که در دوران ابتدایی به درستی از نظر ذهنی پرورش یافته است، بعدها میتواند جنبههای مختلف زندگی خود را اولویتبندی کند و تنها بر موارد مهمتر تمرکز کند؛ بدون اینکه درگیر حواسپرتی شود.
• سرعت پردازش اطلاعات: این توانایی به دریافت اطلاعات و تجزیه و تحلیل آنها در یک چهارچوب زمانی کوتاه اشاره دارد. پرورش این مهارت ذهنی-شناختی در کودک، زمینهساز پرورش هوش کودک است؛ از این رو نباید در دوران ابتدایی نسبت به آن بیتوجه بود.
• و ...
اهمیت پرورش جسمی کودک در مقطع ابتدایی
ذهن سالم در بدن سالم است. این شعار به تنهایی به اهمیت سلامت جسمی اشاره دارد. اما باید توجه داشت که پایههای سلامت جسمی در دوران ابتدایی گذاشته میشود. پرورش صحیح جسمی کودک در مقطع ابتدایی، عملکرد ذهنی و شناختی او را تضمین میکند. از آنجایی که کودکان بخش زیادی از روز را در مدارس میگذرانند، بخش زیادی از وظیفه پرورش جسمی کودک برعهده مدارس ابتدایی و معلمان آن است.
پرورش جسمی کودک علاوه بر اینکه بر تواناییهای ذهنی و تحصیلی او تاثیر میگذارد، نقش مهمی در کاهش استرس، اضطراب و اختلالات خواب در کودکان بازی میکند.
اما عملکرد مثبت پرورش جسمی کودک، تنها به این موارد محدود نمیشود و تاثیر مثبتی بر شکلگیری مهارتهای اجتماعی فرد دارد. زیرا کودکان در مدارس ابتدایی در حین فعالیتهای ورزشی، با عضویت در گروههای مختلف، تعامل با دیگران و نحوه برقراری ارتباط با آنها را میآموزند. به این ترتیب کودک یاد میگیرد که به سلایق دیگران احترام بگذارد و خود را با فعالیتهای گروهی مختلف تطبیق دهد.
پرورش جسمی کودک به صورت غیرمستقیم در عزت نفس و رشد شخصیت او موثر است. زیرا کودک با شرکت در فعالیتهای ورزشی مختلف یاد میگیرد به خود و دیگران احترام بگذارد و به دلیل رویارویی با چالشهای مختلف در فعالیتهای ورزشی، از نظر شخصی رشد میکند. زیرا میآموزد که باید برای به دست آوردن چیزهای با ارزش بجنگد و تلاش کند. این تلاشها اگر با تشویق مستمر معلم و والدین همراه شود، باعث افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس کودک میشود. زیرا به او نشان میدهد که شخصیت او، ورای برد و باخت، با ارزش و مهم است.
اهمیت یادگیری صحیح درس فارسی در مقطع ابتدایی
یادگیری صحیح درس فارسی در مقطع ابتدایی به دلایل مختلفی بسیار مهم است. زیرا فارسی پایه تمام دروس و سواد فرد محسوب میشود و در صورتی که کودکی در مقطع ابتدایی، خصوصاً پایهای اول، دوم و سوم ابتدایی زبان فارسی را به صورت صحیح در سه فرم نوشتاری، شنیداری و گفتاری یاد نگیرد، در مقطع بالاتر تحصیلی موفق نخواهد شد.
چرا که «خشت اول چون نهد معمار کج، تا ثریا میرود دیوار کج».
در تدریس زبان فارسی به کودکان مقطع ابتدایی، باید به این توجه داشت که کودکان ممکن است از نظر توانش زبانی با هم تفاوت داشته باشند. توانش زبانی سه سطح زبان شنیداری، زبان گفتاری و زبان نوشتاری را شامل میشود. از این رو کودکان بسته به ضعف در این قابلیتها، ممکن است با مشکلات زیر در حین یادگیری زبان فارسی مواجه شوند.
• کودکانی که زبان شنیداری کاملی دارند، در شنیدن کلمات با هیچ مشکلی مواجه نیستند و به راحتی آنها را از هم تشخیص میدهند. اما در نوشتن کلمات با مشکل مواجه هستند و نمیتوانند آنچه را که شنیدهاند به درستی بنویسند.
• برخی از کودکان در زبان گفتاری مشکل دارند و نمیتوانند به صورت صحیح کلمات را ادا کنند.
• ضعف برخی از کودکان زیر در توانش نوشتاری آنها نهفته است. به عبارت دیگر این دسته از کودکان نمیتوانند حروف تشکیلدهنده کلمات را سریعاً تشخیص داده و با کمک آنها کلمات را به صورت صحیح بنویسند.
در ضمن گاهی اوقات کودک علاوه بر ضعف در این تواناییها، به دلیل عدم برقراری ارتباط صمیمانه با معلم یا محیط مدرسه، نمیتواند زبان فارسی را آن گونه که باید و شاید در محیط مدرسه یاد بگیرد. در این گونه مواقع بهترین راهکار استفاده از رویکرد تدریس خصوصی است. تدریس فارسی دوم و سوم ابتدایی به صورت خصوصی به کودک، تا حد زیادی این مشکل را برطرف میکند. زیرا در این حالت معلم خصوصی آنلاین و حضوری، به دلیل برقراری ارتباط صمیمانه و نزدیک با کودک، بهتر میتواند نقاط ضعف او را شناسایی کند. به همین دلیل قادر است با یک برنامهریزی منظم، مشکلات کودک را در این زمینه حل کند.
اهمیت یادگیری صحیح درس ریاضی در مقطع ابتدایی
درس ریاضی یکی از مهمترین درسهای مقطع ابتدایی است، زیرا بر روی قدرت تفکر فرد کار میکند. در واقع هدف اصلی از آموزش درس ریاضی به کودکان در مقطع ابتدایی، پرورش قدرت تفکر آنان است. اما متاسفانه رویکردهای غلط در زمینه آموزش ریاضی در مقطع ابتدایی، باعث شده این درس از دید بسیاری از کودکان سخت باشد و از آن گریزان باشند.
از طرف دیگر مهارتهای ریاضی مانند یک شبکه با هم ارتباط دارند و همین امر آموزش ریاضی مقطع ابتدایی را چالش برانگیزتر میکند. به همین دلیل آموزش ریاضی باید به صورت یکپارچه و با توجه به این ارتباطات صورت بگیرد. از این رو یکی از بهترین روشها برای آموزش ریاضی، توجه به جنبههای کاربردی آن در زندگی است.
به همین دلیل گاهی اوقات در مدارس بستر لازم برای برنامهریزی شخصی در زمینه تدریس ریاضی فراهم نمیشود. زیرا خیلی از مدارس ظرفیت و امکانات آموزش ریاضی به شیوههای نوین را ندارند. همین امر باعث میشود که برخی از کودکان از همان سالهای اول تحصیل به خصوص مقاطع دوم و سوم ابتدایی، با مشکل در زمینه فهم ریاضی مواجه شده و از آن رویگردان شوند.
استفاده از خدمات تدریس خصوصی ریاضی دوم و سوم ابتدایی یکی از بهترین راهها برای مقابله با ترس کودکان در مورد یادگیری ریاضی است. زیرا در این حالت معلم خصوصی دوم ابتدایی یا سوم ابتدایی ابتدا نقاط ضعف کودک را شناسایی میکند و سپس سعی میکند با آموزش هدفهمند و کاربردی، پایهاییترین مفاهیم ریاضی را با زبانی ساده به کودک آموزش دهد. در این صورت معلم خصوصی به صورت مستمر پیشرفت کودک را رصد میکند و در صورت لزوم، روش آموزشی خود را تغییر میدهد.
اهمیت معلم مقطع ابتدایی
زمانی تصور میشد وظیفه مدارس و معلمان ابتدایی، تنها آموزش خواندن و نوشتن به کودکان است. اما امروزه این دیدگاه دستخوش تغییر شده است و به مقطع ابتدایی نگاه ویژهایی صورت میگیرد. به گونهایی که امروزه انتخاب معلم مناسب برای مقطع ابتدایی بسیار مهم است. زیرا تجربه نظامهای آموزشی در جهان نشان داده است که یک معلم خوب، زمینهساز موفقیت فرد در بزگسالی است.
به علاوه کودک در مقطع ابتدایی ارتباط تنگاتنگ و نزدیکی با معلمش دارد و به همین دلیل معلم، بعد از پدر و مادر، بیشترین نقش را در شکلگیری شخصیت کودک برعهده دارد. از این رو یک معلم باید در کنار داشتن اطلاعات و دانش کافی، انسانی اخلاقمدار، صبور و ساعی باشد. ضمناً تسلط بر علم آموزشی روز و استفاده از رویکردهای آموزشی در کنار تجربه، چیزی است که یک معلم را از دیگران متمایز میکند.
استفاده از خدمات تدریس خصوصی آذر رضوانی
مواردی که در این مطلب عنوان کردیم، نشان میدهند که آموزش در مقطع ابتدایی تا چه اندازه مهم است. در کنار این، باید در نظر داشته باشیم که کودکان امروز با نسل دیروز تفاوت دارند. کودک امروز فرزند دنیای آنلاین است و نمیتوان انتظار داشت رویکردهای نخنمای آموزشی بر او تاثیر بگذارند. از این رو کودک امروز برای یادگیری، به معلمی با تجربه و مسلط به مهارتهای جدید نیاز دارد.
من آذر رضوانی معلم نمونه مدارس استان تهران بیش از 30 سال در زمینه تدریس پایههای دوم و سوم ابتدایی تجربه دارم و در این مدت بیش از 50 تقدیرنامه کسب کردهام؛ به علاوه سالهاست به عنوان معلم خصوصی سوم ابتدایی و دوم ابتدایی فعالیت میکنم. پس اگر احساس میکنید کودکتان در زمینه یادگیری دروس ریاضی و فارسی و سایر دروس با مشکل روبرو است، کافی است به من اعتماد کنید و مسئولیت تحصیلی کودک خود را به من بسپارید.
در موسسه ما تدریس حضوری در تهران با محیط آموزشی اختصاصی مناسب با روحیه کودکان صورت میگیرد. در ضمن امکان ارائه خدمات تدریس خصوصی در دروس مختلف به صورت آنلاین وجود دارد. ارائه نمونه سوالات فارسی، ریاضی و سایر دروس دوم و سوم ابتدایی، از دیگر خدمات مجموعه ما است.
در صورت نیاز به راهنمایی و مشاوره، میتوانید با شماره تلفن 09123888241 تماس حاصل فرمایید. در صورت تمایل میتوانید از طریق آیدی اینستاگرام @azarrezvani.ir یا تلگرام @azarrezvani نیز با ما در تماس باشید.
کلمات کلیدی: تدریس خصوصی، تدریس پایههای دوم و سوم ابتدایی، تدریس خصوصی ریاضی دوم و سوم ابتدایی، تدریس فارسی دوم و سوم ابتدایی، معلم خصوصی آنلاین و حضوری، تدریس حضوری در تهران با محیط آموزشی اختصاصی مناسب با روحیه کودکان، معلم خصوصی دوم ابتدایی، معلم خصوصی سوم ابتدایی، معلم نمونه مدارس استان تهران، نمونه سوالات فارسی، ریاضی و ... با دوم و سوم ابتدایی
منابع: smilefoundationindia شیراز نیوز gleefulblogger owis آتیلا توکلی علی جهانی hawzah رایاد